Sügisjazz pühendab kontsertõhtu Uno Loobile ja kostitab uue Euroopa jazziga

MUSA portaal
Copy
Uno Loobi mälestuskontserdil esinevad Swingin’ Sisters, Marten Kuningas ja Marianne Leibur
Uno Loobi mälestuskontserdil esinevad Swingin’ Sisters, Marten Kuningas ja Marianne Leibur Foto: Pressifoto

15.–24. oktoobrini toimuv Sügisjazz'i kontserdihooaeg teeb kummarduse hiljuti lahkunud armastatud lauljale, pedagoogile ja laululoojale Uno Loobile ning toob publikuni nii Euroopa jazzitähed kui ka Eesti jazzitalendid.

Erakordselt intensiivsele suvelõpu jazzielule — augustis ja septembris toimusid Tallinna rahvusvaheline festival Jazzkaar, Sõru Jazz, European Jazz Conference Tallinnas — järgneb Jazzkaare traditsiooniline kontserdihooaeg Sügisjazz oma kireva programmiga.

Laval on rahvusvaheline projekt Criss Cross Europe koos Jim Blackiga Ameerikast, Hõimupäevi tähistame Tuuletariga Soomest ja Duo Ruuduga Eestist, Euroopa uusi tegijaid näeme ansamblis The Collective Abroad ning Sügisjazzi lõpetab Uno Loobi mälestuskontsert «Mis värvi on armastus».

Tõeline maiuspala nüüdisjazzi vallast on ansambel Criss Cross Europe, kus mängivad viie Euroopa maa muusikud, nende seas silmapaistev saksofonist, noor professionaal Aleksender Paal Eestist. Ansamblit juhendab tänapäeva üks põnevamaid ja hinnatumaid trummareid-heliloojaid Jim Black Ameerikast. Kontsert Kumu auditooriumis toimub 15. oktoobril Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu koostöös.

Hõimupäevad on traditsiooniliselt Soome-Ugri hõimurahvaste oluline sündmus oktoobrikuises kultuurikaldendris, mil arutletakse hõimurahvaste kultuuriga seonduvate väljakutsete üle ning mil esinema tuleb soome-ugri hõimurahvaid mitmest kandist. 16. oktoobril esinevad Vabal Laval oma kontsertidega kaks erilist kollektiivi – vokaalansambel Tuuletar Soomest ja Duo Ruut Eestist. Tuuletari helimaailm ammutab inspiratsiooni maailmamuusikast, iidsetest loitsudest ja rahvajuttudest, aga ka trip-hop’ist ja artpop’ist. Nelikul on seljataga edukad turneed nii Aasias kui Euroopas ja esinemised maailmamuusika esindusrüritustel Womex ja Womad. Duo Ruut on oma minimalistliku õhulise muusikaga võitnud kuulajate südamed. Suvel ilmus ansambli EP „Kulla kerguseks“ ning uusi huvitavaid lugusid on järjest lisandumas.

19. oktoobril tuleb Eesti jazzisõpradele külla ansambel The Collective Abroad, kus mängivad Euroopa muusikakõrgkoolidest tähelendu alustanud noored professionaalid, nende seas ka Eesti saksofonist ja helilooja, praegu Hamburgis õppiv Lauri Kadalipp. Kõik nad on toonud kollektiivi oma isikupära ning igal kontserdil kõlavad ansambli liikmete erinevates loomelaadides kirjutatud palad, ka Lauri Kadalipu omad.

Sügisjazzi lõpetab 24. oktoobril Kumu auditooriumis mälestuskontsert «Mis värvi on armastus», mis on pühendatud hiljuti meie seast lahkunud armastatud lauljale, pedagoogile ja laululoojale Uno Loobile. Muusiku loomingulises pärandis on üle 250 laulu, mis salvestatud Eesti Raadio fonoteeki ja heliplaatidele. Nende seas on ka kolmkümmend Uno Loobi enda laulu, millest armastatumad on «Kamina ees», «Isad ja pojad», «Selle suve lau» jt. Kummarduse meistrile teevad vokaaltrio Swingin’ Sisters, Marten Kuningas, Marianne Leibur ja instrumentaalansambel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles