GALERII ⟩ Tänavust Jazzkaart külastas ligi 9000 muusikasõpra

MUSA portaal
Copy

Tallinna rahvusvaheline festival Jazzkaar tõi tänavu seitsme päeva jooksul kuulajateni 116 muusikasündmust. Festivalilavadel esinesid parimad Eesti džässmuusikud, kelle mitmed teosed kõlasid publiku ees esimest korda. Festivali külastas ligi 9000 muusikasõpra.

Tänavune ehk 32. Jazzkaar toimus 23.–29. augustini Telliskivi loomelinnakus Vabal Laval ja Fotografiska Tallinnas. 116 muusikasündmust koos põhiprogrammi, linnaruumiprojekti, tasuta kontsertide päeva ja terrassikontsertidega jõudsid lisaks pealinnale ka Tartu, Pärnu, Viljandi, Haapsalu ja Rakvere publikuni. Nõnda nautisid tänavust Jazzkaart ligi 9000 muusikasõpra, kontserdipiletiga külastajaid oli üle 5000.

«Mul on ääretult hea meel, et Jazzkaar sai toimuda keeruliste olude kiuste ja publik sai nautida nii rahvusvaheliselt tunnustatud artistide kui ka kodumaiste džässitähtede suurepäraseid kontserte. Eriti rõõmustavad Eesti artistide edusammud ja ka loomingu uus kvaliteet. Jazzkaare tiimi suurim tänu kuulub muusikutele, kelle haarava loominguta poleks festivalil mõtet. Suur-suur tänu ka vaimustavale publikule, headele toetajatele ning partneritele ja tegusatele vabatahtlikele – meie kõigi koostöös sündis meeldejääv augustikuine jazz'i-pidu,» kommenteeris festivali kunstiline juht Anne Erm.

Kümne riigi artistid esinesid 37 kontserdiga üle Eesti. Täismaja tõid värske koosseis The Motown Sound, Tõnu Naissoo Electric GroupLondon-Tallinn Cosmic Bridge ja põhjamaiselt klaar Janno Trump Clarity Ensemble. Pikima kontserdi andis ansambel Dagö, kelle rokkiv esitus kestis kaks tundi ja viisteist minutit. Eesti artistid pälvisid nii Eesti kui ka välismaa kriitikutelt üksnes kiidusõnu.

Mitmed džässmuusikud esitlesid Jazzkaarel oma uusi kontserdikavasid ja albumeid ning nagu iga festivaliga lisandus ka seekord hulk uusi kollektiive ja rahvusvahelisi koostööprojekte. Tänu Klassikaraadiole jõudsid igal päeval eetrisse festivali erilisemad kontserdid, millest said osa tuhanded kuulajad. Eesti Jazziauhindade tseremooniat ja Joel Remmel Trio kontserti kandis üle Eesti Päevalehe portaal.

23.–29. augustini toimus traditsiooniks kujunenud linnaruumiprojekt, mille raames toodi publikuni 66 muusikasündmust. Nii Tallinnas, Tartus, Pärnus kui ka Viljandis käis ootamatutes paikades toimunud kontserte nautimas üle 2200 inimese. Tasuta kontsertide päeva raames 29. augustil toimusid noorte talentide kontserdid, mida külastas 528 inimest. Jazzijuttudes arutleti bigbändide oleviku ja tuleviku üle ning vahetati mõtteid kultuuriajakirjanduse olukorra üle klikiajastul.

Ohutu festivalielamuse tagamiseks pääsesid kehtestatud regulatsioonide järgi kontserte kuulama nakkusohutuse kontrolli läbinud džässisõbrad. Festival tervitas vaktsineerimiskuuri läbinuid, viimase kuue kuu jooksul COVID-19 haiguse läbi põdenuid või kehtiva negatiivse testitulemusega publikut. Kohapeal tegi COVID-19 antigeeni kiirtesti ligi seitse protsenti piletiga külastajatest. Kiirtestide tulemused näitasid, et testi tegijad on terved ja nakatunuid ei leitud.

Jazzkaare peaesineja, Grammy auhinnaga pärjatud Ameerika džässidiiva Dee Dee Bridgewateri kontsert koos Estonian Dream Big Bandiga Siim Aimla juhatusel toimub 13. novembril Alexela Kontserdimajas

2021. AASTA JAZZKAAR ARVUDES:

– 37 põhiprogrammi kontserti;

– 66 linnaruumiprojekti kontserti;

– viis tasuta kontsertide päeva sündmust;

– kolm Jazzijuttu;

– kaks fotonäitust koostöös Viru keskuse ja Juraga;

– kolm terrassikontserti, milles üks muutus ilma tõttu hubaseks kodukontserdiks;

– kokku 116 muusikasündmust üle Eesti;

– muusikuid oli kümnest riigist;

– üle 5000 piletiga külastuse;

– 2240 linnaruumiprojekti külastust;

– üle 500 tasuta kontsertide külastuse;

– kokku ligi 9000 külastust;

– kuus kontsertpaika üle Eesti;

– üle 80 vabatahtliku aitasid festivali korraldada;

– 15 välisdelegaati üle Euroopa (välisajakirjanikud, festivalide korraldajad ja džässiklubide eestvedajad);

– Jazzkaare meediatiimi 16 vabatahtlikku fotograafi tegid festivalist 3109 fotot;

– ligi 400 tehtud antigeeni kiirtesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles